Tonttimme on keskellä jo rakennettua aluetta, jolta löytyy valmiina kaikenlaisia taloja aina 50-luvulta 2000-luvulle saakka. Tästä syystä tontillamme ei juurikaan ole kaavamääräyksiä sen suhteen millainen talon tulisi olla. Tästä syystä meillä oli suunnittelun alussa ihan liikaa erilaisia vaihtoehtoja.

Mieli muuttui yksikerroksisesta, puolitoistakerroksiseen ja kaksikerroksiseen sekä kivitalosta puutaloon ja kaikkee siltä väliltä. Välillä jo toivoin, että kaavassa olisi määrätty edes kerrosluku, niin suunnittelu olisi ollut hivenen helpompaa. Erilaiset vaihtoehdot tulivat jo uniinkin.

Asuimme vielä tässä vaiheessa vanhassa omakotitalossamme, joka oli puolitoistakerroksinen rintamamiestalo ja olimme aina olleet sitä mieltä, että kolmen lapsen kanssa kaksikerrosratkaisu on ainoa toimiva. Lapset ylös ja minun ei tarvitse katsella heidän siivottomia huoneitaan. Eikä heidän kuunnella minun naputtamistani. Kaikilla olisi siis mukavampaa. Toisaalta aloin jo surra sitä, että mitäs sitten kun lapset muuttaa kotoa ja meille jää koko yläkerta ihan tyhjäksi. Eli jos sittenkin kaikki samaan tasoon...

Aikamme papereita pyöriteltyämme alkoi ajatus kaksikerroksisesta laatikkotalosta hahmottua. Eli huomasimme suunnittelevamme juurikin sellaista laatikkoa, jota joskus olin ajatellut, etten itse ainakaan koskaan tuollaista haluaisi... Eli vannomatta paras.

Sitten alkoikin juokseminen talopakettitoimittajien luona....

Aika pian oli selvää, että kivitaloa emme rakenna. Eli vaihtoehdoksi jäivät puutalojen elementti- ja pre-cut-toimittajat, mutta näitäkin ihan riittää. Eli juoksimme kolme viikkoa lähes kaikki illat erilaisissa istunnoissa aina eri toimittajan kanssa ja sen jälkeen runsaan viikon kuluttua taas kuulemassa heidän tarjouksiaan.  Saimme viisi melko samanlaisen paketin sisältävää tarjousta, joista neljä suurelementteinä ja yksi pre-cutina lämmitysvalmiiksi rakennettuna. Lisäksi kävimme vertailun vuoksi kysymässä tarjousta myös Design-taloilta, mutta siellä emme olisi saaneet taloa riittävästi oman näköiseksemme ja lisäksi jokainen muutos nosti hintaa mielestämme kohtuuttomasti. Tämä siis karsiutui pois heti alku vaiheessa. Usean illan pähkäilyjen jälkeen loppusuoralle jäi kome vaihtoehtoa eli Jetta-talot, Kastelli ja Omatalo. Jetta-talo pilasi oman mahdollisuutensa lähettämällä juuri kriittisellä hetkellä tiedoitteen 5 % hinnanousuista, joka astuisi voimaan ellemme tekisi päätöstä viikon sisällä. Ja minähän tuosta suivaannuin, eli en ollut valmis kiirehtimään noin suuren päätöksen kanssa, joten myös Jetta-talot karsiutui pois vaihtoehdoista. Jäljellä oli enää Kastelli ja Omatalo.  

Piirtämämme talo tulee pohjautumaan paljolti Jetta-talojen Kaste-malliin