Olen soitellut lähiaikoina iv-koneemme jäätymisvaara ilmoituksesta ilmastointiasentajallemme, kvv-vastaavallemme ja koneen valmistajalle eli Valloxille. Jäätymisvaara-ilmoitus ei kuulemma ole vaarallista vaan koneen keino ilmoittaa, että se on sulkenut hanikat ja lopettanut tuloilman tuottamisen, koska lämpötilat ovat laskeneet alle joidenkin raja-arvojen ja kone pyrkii estämään jäätymisen. Mutta miksi lämpötila laski alle raja-arvojen, vaikka koneessa on vesipatteri, jonka pitäisi lämmittää ilmaa, jotta tällaista ongelmaa ei tule, on edelleen mysteeri. Varsinkin kun pakkaset eivät vielä kovin kummoisia olleet.

Ensimmäisenä ohjeena oli tarkistaa kesäpeltin asento ja se, onko koneelle tuleva lattialämmityksestä ohjattu putki lämmin. Kesäpelti oli oikeassa, eli talviasennossa, mutta putkista kumpikaan ei ollut lämmin, joten vaikuttaisi siltä että jostain syystä lämmin vesi ei kierrä koneella.

Tänään Valloxilta tuli soitto, että oireiden perusteella epäilevät emolevyn hajonneen laitteestamme. Meillähän oli yksi liitos vuotanut koneessa noin kuukausi-pari sitten ja siitä vuotanut vesi oli saanut aikaa oikosulun ja tämän takia koneeseen käytiin uusimassa termostaatti ja joitain sähköosia. Tämä olisi mahdollisesti voinut hajottaa emolevyn, mutta oireet olisivat ilmenneet vasta nyt pakkasilla. Minä en edes ymmärtänyt, että muuallakin kuin läppärissäni on emolevy :).

Tällä hetkellä kone menee päälle, mutta tuloilman lämpötila pystyttelee 10-12 asteessa. Huoltoliike odottelee, että saavat uuden emolevyn ja tulevat seuraavaksi vaihtamaan sen. Kirjoittelen jatkoa, kunhan emolevy on vaihdettu tai jotain muuta mielenkiintoista on tapahtunut. Ja huomautuksena vielä yllä olevaan, että olen täysin pihalla ilmastoinnin toimintaperiaatteista, eli olen saattanut jonkun asian ymmärtää täysin väärin, mutta annettakoon se minulle anteeksi :)