Suoritimme tänään uunin puhdistuksen ja sen kirvoittamana kirjoitan muutaman sanan kodinkoneista.

Keittiön valintahan on talonrakennuksen sisustamisessa yksi aikaa ja erityisesti rahaa vievä vaihe, joka halutaan tehdä huolella, mutta samalla se joudutaan tekemään juuri siinä vaiheessa missä miljoona muutakin asiaa pitäisi päättää. Meillä se vaikea vaihe ei niinkään ollut kaappien ovien tai sisusten valinta, koska meillä on miehen kanssa onneksi aika samanlainen maku ja päätös ulkoasusta oli suhteellisen helppo. Lisäksi olimme vanhaan taloomme tehneet keittiörempan muutama vuosi sitten ja laatikoiden ja erilaisten kaappien toimivuus oli tullut siellä testattua suht hyvin. Kokkailemme molemmat mielellämme, joten molemmilla oli omat toiveensa keittiön suhteen. Erityisesti koneiden valinta oli mielestäni vaikeaa. Merkkejä ja malleja oli satoja. Keittiötoimittajan valittuamme rajautui merkkivalikoima siihen, mitä kyseisellä toimittajalla oli tarjolla. Puustellilla nuo "normi" hinnoissa olevat olivat Siemens ja AEG. Kalliimpiakin merkkejä oli tarjolla, mutta ne eivät meidän budjettiimme mahtuneet. Valitsimme lopulta Siemensin hyvien aikaisempien kokemustemme vuoksi. Uskon, että AEG olisi ollut ihan yhtä hyvä.

Mutta ei merkin valitseminen vielä helpottanut lopullisia valintoja, sillä jokaisen merkin takaa löytyy edelleen kymmeniä malleja. Keittiötoimittajat paketoivat helposti koneita tarjouspaketteihin, mutta tuntui, että aina niihin oli upotettuna ainakin yksi poistuva tai hiukan köyhempi malli. Meillä oli oikeastaan jokaiselle koneelle vain muutama toive. Kylmäkoneissa halusimme teräspintaiset erilliset pakastimen ja jääkaapin, siis korkeita kumpikin. Lisäksi halusin pakastimen ehdottomasti no-frost-toiminnolla. Mieheni toive, josta olen jälkeenpäin tosi tyytyväinen, oli easy clean pinta. Ensimmäiset meille toimitetut koneet olivat ilman tuota pintaa, koska keittiömyyjämme ei ollut asioista ihan ajan tasalla. Tästä olen aiemmin jo kirjoittanutkin. Puustelli yritti saada meidät pitämään ne tarjoamalla niistä melkoista alennusta. Emme kuitenkaan suostuneet, koska normaaliin teräspintaan tuntui jäävän kaikki sormenjäljet kun niitä testailimme. Saimme siis haluamamme koneet eli easy-clean pintaiset ja niissä toden totta sormenjäljet eivät juurikaan näy. Suosittelen kaikille.

Toinen todella positiivisesti yllättänyt toiminne on uunin pyrolyysitoiminto. Uuni ns. itsepuhdistaa puhdistustoiminnolla itsensä ja se todella tekee niin. Seinille ja pohjalle lentänyt rasva palaa oikeasti tuhkaksi ja on pyyhittävissä pois puhdistuksen jälkeen. Pari kertaa tätä on jo testattu, kun kinkusta ja kanoista roiskuva ja pohjalle valunut rasva on pitänyt saada puhdistettua ja jälki on ollut todella hyvää ilman mitään aineita ja hankauksia. Tästä en luopuisi enää mistään hinnasta!

Mikro ja uuni on meillä asennettuna päällekkäin ja meitä ihmetytti, että mikroksi tarjottiin vain sellaista yläkaappiin sopivaa pientä mallia, vaikka tiesimme että saatavilla on myös korkeaan (jonka syvyys on siis sama kuin alakaappien) kaappiin sopivaa isompaa mallia. Puustelli tilasikin sen meille erikseen, vaikkakin hiukan vaikealta se aluksi tuntui. Mutta nyt meillä on hieno mikro. Toiminnallisuuksia siinä on liikaa, mutta hyvää on iso sisätila, johon mahtuu isompikin vuoka.

Tiskikoneemme on suht perus integroitumalli. Koneessa on ajastus ja pesuajan näyttö (luukun ylälaidassa kun luukun avaa) ja juuri muuta emme siihen edes osanneet toivoa. Ohjelmia on useita, mutta niistä olemme käyttäneet toistaiseksi vain kahta. Kone on myös todella hiljainen, siitä isot plussat. Meillä oli aiemminkin ns. silent-malli, mutta tämä on kyllä vieläkin hiljaisempi. Pesuajat näyttää nykyajan koneissa olevan melkoisen pitkät, mutta niin ne kuulemma muissakin malleissa on. Ehkä hiukan häiritsee ohjelman lopussa kuuluva useampi kimakka piippaus, sillä minulla on tapana laittaa kone päälle aamuyöksi, joten aamulla astiat ovat puhtaana, mutta nyt tuo piippaus on herättänyt aina kesken unien. Pitää tutkia saisiko sen pois, sillä en kaipaa merkkiääntä pesun loppumisesta. Loppumisen meidän mallissa huomaa myös siitä, että lattiaan heijastettu valo sammuu.

Liedeltä vaatimuksenamme oli vain induktio-toiminto. Se oli jo aiemmin ihastuttanut nopeudellaan ja helppoudellaan puhtaanapidossa. Nyt satsasimme pari sataa lisää siihen, että liedestä puolet on kokonaan lämmitettävää aluetta, eli siinä ei ole sellaisia valmiita kattilankohtia. Valitsimme tämän lähinnä suurempia astioita ajatellen. En tiedä onko tuo tarpeellinen, mutta onhan se mukava, ettei tarvi katsoa onko kattila pysynyt oikealla kohdalla lämmetäkseen.

Kaiken kaikkiaan isoimmat plussat menee tällä hetkellä uunin pyrolyysitoiminolle ja kylmäkoneiden easy-clean pinnalle. Näitä suosittelen kyllä muillekin, jos valinnat ovat vasta edessä. Pakastimen no-frost-toimintoa tulen varmasti kiittelemään myöhemmin, mutta toistaiseksi sen toimivuudesta ei ole kokemuksia, koska koneet ovat olleet päällä vasta pari kuukautta. Tosin muilta olen kuullut, että suhteellisen hyvin tuo yleensä toimii. Mies taas ihastui kinkkua paistaessaan uunin paistolämpömittariin, vaikka luulimme ettei sellainen edes malliin mukaan kuulunut. Taisi valinnan ja toimituksen välillä tulla malliin päivitys ja saimme paistomittarin extrana.  

Nyt kuulisin mielelläni muilta, mitkä ovat teidän kokemuksenne eri koneisiin liittyvistä toiminnallisuuksista ja mistä ette enää luopuisi mistään hinnasta.