Aloitimme rakentamisen ostamalla tonttimme 08/2010. Pohjien teko alkoi syyskuussa 2010.
Muutimme uuteen taloomme lokakuun lopulla 2011 eli aika tarkkaan kaksi vuotta tähän projektiin meni ja vuosi siihen, että pääsimme muuttamaan.
Talopakettimme oli ns. lämmitysvalmis Kastelli-paketti ja sen jälkeen teimme paljon hommia itse. Ammattilaisia käytimme, kun koimme, että hinta verrattuna säästyvään aikaan oli kohdillaan tai omat taidot eivät riittäneet. Kaikki sisäosien levytykset ja pinnat laatoitusta lukuunottamatta, teimme itse. Myös autotallimme on kokonaan valmis. Siihen nähden projekti eteni mielestäni aikataulullisesti hienosti, jopa paljon etukäteen olettamaamme nopeammin.

Olemme nyt asuneet kodissamme vuoden ja hiljalleen alkaa hahmottua, miten mikäkin toimii ja kohtia, joissa ehkä valitsisimme jotain toisin. Tosin onnekseni voin sanoa, että niitä asioita, jotka tosissaan harmittaisi, ei taida juuri olla. Jotain voisi muuttaa, mutta ainahan joutuu tekemään kompromisseja.

Eniten minua ehkä "harmittaa" se, että takaovestamme, joka siis on pihanpuolella oleva kodinhoitohuoneen ovi, on selkeästi tullut meidän kulkuovi. Jopa niin, että suuri osa vieraista saapuu sieltä. Tämä johtunee siitä, että takaovi on lähempänä pihaa, jonne autot jätetään. Pääovemme on taas kadun puolella ns. pääsisäänkäyntinä.

Eikä kai tuossa muuten mitään ikävää olisi, mutta vaatteille ja erityisesti kengille ei tuolla kodarissamme ole kuin vähän tilaa, koska vaatekaapit ovat pääovella olevassa eteisessä.
LIsäksi joskus kyllä harmittaa tulla saunasta ja takaovesta saapuu samaan aikaan viisi-kuusi teiniä sisään. En tosin tiedä kumpaa se enemmän järkyttää, minua puolipukeissani vai noita teinejä.

Eli joko olisi kannattaanut suunnitella myös takaovelle kunnon vaatesäilytys tai yrittää löytää pohjaratkaisu, jossa pääovi olisi ollut lähempänä autotallia. Toisaalta kaikki muut toiminnot tuntuvat nyt olevan oikeilla paikoillaan, joten hankalaa olisi ollut niitäkään siirtää.
No yritämme ensi kesänä rakennella muurikivistä sellaisia istutuslaatikoita tuohon pihalle, että ne huomaamattomasti ohjaisivat käyttämään meidän pääovea. Katsotaan onnistummeko.

Tässä kuvia kodinhoitohuoneestamme, josta tuossa vaiheessa puuttui vielä pesukone ja eteisestä
Alakerran wc:tä mitoittaessamme tuntuivat neliöt hirveän pieniltä ja siksi otimme hieman pois alunperin suunnitelmissa olevien rappusten leveydestä wc:n voitoksi. Nyt valmiina voi todeta, että wc olisi ihan hyvin voinut olla kymmenen senttiä kapeampi joka suuntaan eli turhaan kavensimme rappusia. Tiloja vaan on hirveän vaikea arvioida kuvista.Rappuset ovat Lappiportaiden kokonaan valkoiset portaat. Portaat ovat pysyneet suht kauniina, eikä naarmuja ole edes koiran jäljiltä kauheasti. Ainoa miinus on se, että jokainen roska ja varsinkin koiran karvat näkyvät rappusissa enemmän kuin hyvin. No, tämä pakottaa imuroimaan päivittäin, mitä ei ehkä muuten tulisi tehtyä.Asioita, joihin olen tosi tyytyväinen, on paljon. Esimerkiksi keittiö on mielestäni sekä kaunis että toimiva. Keittiöhän tuli meille Puustellilta. Myyjän mittavirheitä osui meille aika monta, mutta muuten olimme sekä toimitukseen että palveluun ihan tyytyväisiä. Kaappeja on riittävästi ja kaikki tarpeellinen on löytänyt paikkansa. Tosin etuna suunnitteluvaiheessa oli ehkä se, että olimme suunnitelleet edellisen asuntomme suht ison keittiön vain paria vuotta aiemmin ja nyt pystyimme korjaamaan nekin pienet puutteet, jotka siellä olimme huomanneet (paikka uunipelleille, sisälaatikoita jne).
Jos oikein hakemalla hakee, mitä voisi keittiössä tehdä toisin, niin sellainen tulee mieleen, että koska teemme isännän kanssa usein varsinkin viikonloppuna yhdessä ruokaa, niin olemme huomanneet, että "ohjeiden mukainen"  uunin, lieden ja vesipisteen sekä tiskikoneen sijoittaminen lähekkäin, aiheuttaa usein ruuhkan näiden kriittisten toiminteiden lähellä. Eli voisin ehkä nyt sijoittaa vesipisteemme pari kaappia kauemmas koneista, jotta tilaa olisi väljemmin. Lisäksi vesipisteen sijoittaminen lähelle kulmaa luo ahtaita hetkiä. Muutenhan keittiössämme on kyllä hyvin tilaa. Saarekkeen ympärillä mahtuu toimimaan erittäin hyvin. Saareke onkin ollut hyvä valinta.LIsäksi koneisiimme, jotka ovat Siemensin koneita, olen tosi tyytyväinen. Easy-clean pinnoitteet kylmäkaapeissa toimii hyvin, eli kaapit pysyvät siedettävinä ja puhdistus on helppoa.  Lisäksi uunimme pyrolyysitoiminne on huippu. Lika oikeasti lähtee puhdistustoiminteella todella helposti. Lika palaa tuhkaksi ja on sen jälkeen pyyhittävissä pohjalta pois. Ja se tosiaan toimii myös tosi likaisen reunoille roiskuneen rasvan kanssa. Suosittelen!
Induktioliesi on myös ihan huippu, sen tiesinkin jo edellisestä keittiöstäni. Siitä ei kyllä luovu, kun on sellaisen kerran saanut. OIkeasti voin vaan ihmetellä niitä, jotka valitsevat uuteen keittiöönsä vaikkapa tavallisen keraamisen lieden. Mutta useimmilla ei taida silloin olla kokemusta induktiosta.
Tiskikoneemme hiljaisuus saa kymmenen pistettä. Koneen voi hyvin laittaa yöksi päälle vaikka nukkuisi ihan lähellä. Tosin ohjelmien pituudet on käsittämäättömän pitkiä. Mutta niin se taitaa olla merkistä riippumatta. Vettä säästetään ja saadaan eco-merkki, mutta sähkönkulutus tuplataan...
Mikrona meillä on syvään kaappiin sijoitettava malli, ei siis sellainen yläkaappiin kuuluva. Mikro on tosi tilava,eli sinne mahtuu ihan kunnon kokoinen vuokakin. Ainoa miinus on mikron lamppu, joka on jo vaihdettu ainakin neljä kertaa ja taas se on pimeä. Ei tunnu kestävän ollenkaan. Lisäksi lamppua vaihdettaessa pitää mikro vetää osittain ulos kaapista, koska lamppu vaihdetaan ulkokautta. Ei siis näppärin mahdollinen. Onneksi lapun hinta on vain pari euroa.

Kurasyöppö on myös koiran omistajan kannalta ihan ehdoton. Enää koiran tassujen peseminen ei ole sen vaikeampaa kuin pyyhiminenkään. Jotkut kun ihmetteli, miksi halusimme kurasyöpön vaikka lapsemme ovat jo isoja. Mutta onneksi pidin pääni.

Takkamme on Tiilerin funkkis-Lauri ja saman valinnan tekisin varmaan edelleen. Pinta on valkoinen hiertopinta ja luukun ympärillä on musta laatoitus. Takka lämmittää hyvin ja on kaunis. Onnistunut valinta siis.Olohuoneemme valaistuksen toteutimme ns. valolistojen takana olevilla saalingeilla ja olen valaistukseen todella tyytyväinen. Meillä on kaunis valkoinen valo, mikä ei kuitenkaan häikäise. Muutenkin olemme käyttäneet alakerrassamme päivänvalolamppuja valkoisissa valaisimissa. Nykyään keltainen hehkulampun valo tuntuu jo tunkkaiselta.

Vähensimme yhden makuuhuoneen talomme alkuperäisestä pohjaratkaisusta yläkerrasta. Suurensimme hiukan huoneita ja sijoitimme yläkertaan kolme makuuhuonetta ja kolme reilunkokoista vaatehuonetta, ison aulan sekä kylpyhuoneen. Vaatehuoneet on ollut onnistunut valinta, sillä nyt teini-ikäisillä tytöillämme on pukeutumistilansa, joihin asennettiin myös peilit ja kunnon valot, joten siellä onnistuu myös meikkaminen. Näin me muutkin saamme wc vuoron aamuisin.
Lisäksi alle 10 neliön makuuhuoneella ei kyllä oikein tee mitään. Eli nyt kaikki makuuhuoneemme ovat 11-12 neliön kokoisia ja siihen vaatehuone eli 3-4 neliötä päälle.

Aulatilamme yläkerrassa on suuri (yli 30 m2) ja alussa mietinkin sen jakamista vielä yhdeksi huoneeksi. Näin ei kuitenkaan tehty, koska pelkästään jo monet ovet ja porrasaukko aulassa toivat suunnitteluun haasteita. Ja nyt voi todeta, että ratkaisu oli oikea. Aula toimii teini-ikäisten perheessä hyvin eräänlaisena kakkosolohuoneena. Meillä on tuolla projektori ja iso kangas elokuvien katselemiseen ja pelien pelaamiseen. Näin saamme isännän kanssa rauhan alakerrassa katsella omia suosikkiohjelmiamme tai vain kokkailla ja nauttia viinilasillisemme. Yläkerta auloineen ja makuuhuoneineen on siis lapsiemme valtakuntaa. Tämä myös on suurin syy siihen, että pidän kaksikerroksista taloa todella hyvänä valintana tässä elämänvaiheessa. Pienempien lasten kanssa tilanne toki voisi olla toinen ja kun jalka ei enää nouse, niin on aika siirtyä pienempään yksitasoiseen kotiin.

Onnistuneita yksityiskohtia olisi vielä paljon, mutta haluan vielä mainita saunamme, jonka lauteet tuli Tähtisaunalta. Sauna on yksinkertaisen tyylikäs ja olemme siihen erittäin tyytyväisiä. Lauteet on lämpökäsiteltyä haapaa ja seinät ja katto tervaleppää. Saunomme lähes päivittäin ja siksi kiuavalintamme oli Harvian HetiValmis Forte, joka on kyllä melkoinen sähkönsyöppö, mutta siitä nautinnosta olemme valmiit maksamaan.Kuvassa lauteet on juuri käsitelty parafiiniöljyllä ja siksi ne ovat tummemmat kuin ne oikeasti ovat. Eli aika nopeasti tuo tummuus laimenee, mutta hieman seinäpaneelia tummemmat nuo lauteet on luonnostaankin.

Huh, tulipa pitkä kirjoitus, mutta se kertoo vain siitä, että onnistumisia oli paljon ja niitä olisi kyllä riittänyt listattavaksi vielä paljon enemmänkin. Kommentoin mielelläni, jos tämä herätti kysymyksiä.