Vuodatus on ollut huoltokatkolla ja siksi en ole päässyt kirjoittelemaan tänne mitään vähään aikaan. Olen saanut haasteenkin tässä välissä, mutta vastaamattomuus johtui siis teknisistä ongelmista.

Kirjoitustauon aikana olemme taas ratkoneet muutamaa teknistä haastetta talossamme. Tekniikkaa kun talossa on melkoisesti, niin tuntuu että ongelmiakin ilmenee.

Ensin iv-koneemme alkoi heti -15 asteen pakkasessa ilmoittaa jäätymisvaarasta, kuten teki jo viime talvena. Tuloilman lämpötila seilasi jatkuvasti 5-25 välillä ja alle 10 asteen alkoi huudella jäätymisvaarasta. Kv-vastaajamme kävi tilannetta ihmettelmässä ja tehtiin myös jälkilämmityspatterin kytkentöihin putkimuutos, jotta siellä kiertäisi mahdolisimman lämmin vesi. Tämä auttoi hieman, mutta ei merkittävästi.
Seuraavaksi soittelin Valloxille. Koneemme on siis Vallox Digit2 SE MLV. Kun selitin millaisilla asetuksilla ja millaisesta ongelmasta on kyse, alkoi  ohjeitakin löytyä. Merkittävin niistä oli pyyntilämmön nostaminen merkittävästi eli 18 asteesta 25 asteeseen.Tämä varmistaa sen, että jälkilämmityspatterin kytkeytyessä ei lämpötilat ole ehtineet laskea varorajojen alle. Pakkasta ei tuon jälkeen ole ollut kuin pari vuorokautta yli tuon -15 astetta, mutta tuntui kyllä auttavan, koska jälkilämmitys menee nyt päälle jo selkeästi aiemmin. Nyt siis vaan seurataan miten homma toimii. Ja vakuuttivat että oikeata jäätymisvaaraa ei tuossa ole, koska juuri sen vuoksi on asetettu nuo rajat, joiden alle mentäessä kone sammuttaa itsensä ja odottaa että jälkilämmitys saa lämmöt nostettua riittävälle tasolle ennen käynnistymistä. Ikäväähän tuo jatkuva pätkiminen on, mutta varmaan tarpeellista kuitenkin.

Iv-koneen ongelmien jälkeen eräänä aamuna lapset tuli yläkerrasta ja mainitsivat, että yläkerran kylppärin lattia on niin kuuma ettei siellä pysty seisomaan. Myös kodinhoitohuoneen ja erityisesti pesuhuoneen lattia oli todella kuuma. Tarkistimme kaikki teknisen tilan vermeet, eikä missään tuntunut olevan vikaa. Laskimme sitten vain kosteiden tilojen käyrän lämpötiloja maalämpöpumpulta.
Päivän aikana kävin katsomassa maalämpöpumpun asetuksia/kulutuksia yms noin tunnin välein ja pian huomasin, että pumppu lämmittää jatkuvasti käyttövettä, eikä ollenkaan taloa, tai näin siis oletti tekevänsä. Lisäksi kosteiden tilojen putkissa näytti kulkevan lähes 60 asteen vesi, kun yleensä se on n. 40-45 astetta.
Siitäpä sitten soittamaan maalämpöpumppumme asentaneelle liikkeelle. Pumppu on Thermian Optimum. Minun ei tarvinnut kuin kertoa lattian olevan kuuma ja laitteen koko ajan näyttävän lämmittävän käyttövettä, kun jo tiesivät että laitteessa on jäänyt joku venttiili jumiin. Netistä olinkin jo lukenut, että sama venttiili tuntuu jumittavan aika monessa maalämpöpumpussa. Kone siis syötti koko ajan vettä lattiaan, mutta luuli lämmittävänsä käyttövettä ja kun ei saanut sitä lämpimäksi, niin jatkoi jatkamistaan. Tai näin minä sen ainakin ymmärsin, mutta voi olla että ymmärsin väärinkin.
Onneksi huoltoliikkeestä päästiin vaihtamaan venttiili jo samana iltapäivänä, sillä muuten meillä olisi ollut pirun kuuma, mutta kylmää vettä.
Mutta tämäkin vika oli taas sellainen, kuin kietovesipumpunkin viime talvinen ongelma, että ei pumppu mitään vikatilannetta ilmoittanut, koska sen mukaan varsinaista vikaa ei ollut. Näissä saa siis olla aika salapoliisi, että pääsee perille missä milloinkin vika voi olla. Ja jos olisi poissa kotoa, ei mitkään kännykän onlinet tilannetta pelasta, jos mitään vikatilannetta ei kerran ole. Onneksi olen aika kärsivällinen näiden kanssa ja jaksan selvittää ja ihmetellä. Kärsimättömällä menisi varmaan jo hermo.

Mutta tällä hetkellä kaikki on siis taas kunnossa, tai ainakaan ei olla mitään ongelmaa huomattu :).
Seuraavaksi yritän ehtiä vastata saamaani haasteeseen.