Pidin koko rakentamisen ajan melko tarkkaa kirjanpitoa kustannuksistamme ja olen jatkanut yhä pihan osalta kuittien keräämistä. Kaikkia kuitteja ei kyllä ihan enää tule säilytettyä ja pihan osata kustannuksethan on mm. kasvien osalta sellaisia, että joka vuosihan sitä tulee jotain hankkineeksi, mutta ilmankin pärjäisi. Olen kuitenkin ajatellut pistää suurimmat menot edelleen ylös, jotta suurin piirtein näkee, mitä tähän taloon ja pihaan on rahaa laitettu.

Olen joskus aiemmin kirjoitellut taloon ja talliin menneistä kustannuksista tarkemmin, joten tähän vain kertauksena miten kustannukset jakautui

Tontti 80 800

Liittymät ja luvat 8 800

Talo 282 000

Autotalli 24 600

Nyt olemme pari kesää ehtineet laittaa pihaa. Tämän kesän isoin investointi oli uima-allas ja sen ympärille rakennettu terassi. Isoin kesken oleva työ on pihan laatoitus, eli n. 200 m2 pihalaattaa pitäisi vielä joskus saada asennettua. Ehkä ensi kesänä...

Pihaan on nyt kulunut rahaa n. 12 500 e.

Mukana tuossa summassa on kaikki terassit aitoineen, nurmikon perustukset, eli mullat ja siemenet, sekä kaikki raja-aidat, eli takapihamme tuija-aita ja muilla reunoilla olevat pensasaidat. Rakennuksista mukana on roskiskatos ja tänä kesänä hankittu puu/pihavaja sekä uima-allas. Muutama satanen on upotettu erilaisiin kasveihin, katekankaisiin, kuorikatteeseen yms.

Kun summasin kuiteista ostoksia exceliini, pisti silmään mm. terassin rakentamiseen kuluneiden ruuvien, kulmarautojen, pilarikenkien yms. melkoinen hinta. Näitä kun harvoin otetaan ollenkaan budjeteissa huomioon.

Luin joskus, että ohje oli, että pihaan kuluu n. 10% siitä mitä taloon on kulunut. Uskoisin, että pääsemme kyllä tuon alle, mutta melkoinen summa pihaan joka tapauksessa uppoaa.  Onneksi suurin osa on sellasta, että kiirettä ei ole. Aina voi siirtää asioita seuraaviin kesiin :). Oikein hyvää syksyä kaikille!