Uusia kuvia ei nyt ole, koska talolle on lähinnä viety tavaraa kaappeihin ja säädelty kaikkea pientä. Ensi viikonloppuna alkaa muutto, hiljalleen tosin sekin. Nyt on hyvä aika kertoilla rakentamiseemme uponneista euroista.

Tykkään taulukoista, lomakkeista ja muista kummallisuuksista ja siksi olen pitänyt aika ahkeraan kirjanpitoa myös kustannuksista. Lähes joka lasku on mapitettuna myöhemmin tarkasteltavaksi (tuota myöhempää aikaa tuskin tulee :)). Taulukoinnissahan on puuhaa riittänyt, niin paljon euroja on palanut ja laskuja postilaatikkoon tipahdellut. Nyt kun ei enää tule joka päivä paria laskua, tuntuu elämä ihan kummalliselle :). 

Aloittaessamme rakentamisen tein meille kustannusarviota mm. rakentaja.fi sivuston kustannuslaskurilla ja pankkien vastaavilla. Lisäksi yritin eritellä rakentamisen vaiheita ja arvioida eri vaiheisiin palavaa rahamäärää. Nyt kun suurin osa taloon ja talliin uppoavista euroista on tiedossa, on yhteenvedon aika:

Ensinnä budjetin pitävyys, eli menimme noin 15 000 e yli alussa tekemäni budjetin, mutta jo silloin tiesin, että kaikkea en varmasti ole osannut huomioida. Rakentaja.fi sivuston kustannusarvio oli yllättävän lähellä totuutta, vaikkakin kustannukset jakaantuivat erilailla kuin siellä oli oletettu.

Tässä isoimpia kokonaisuuksia

 • luvat                                                                                          9000 e
 • suunnitelmat ja vastaavan mestarin ja kvv-vastaavan palkkiot 7500 e
 • maanrakennus (täytöt, kaivuut ja paalut)                                 21000 e
 • perustukset (harkot, betonit, ontelot, työt...)                            18000 e
 • putkityöt (materiaalit ja työt)                                                     15500 e
 • ilmastointityöt  (iv-kone, viilennys, perusilmastointi eristyksineen + muut työt)   13500 e
 • sähkö"työt" (tarvikkeet, työstä emme maksaneet)                     6000 e
 • Kastellin-paketti                                                                        77000 e
 • ulkovuoraus (tiili- ja lautaverhous + työ)                                   16000 e
 • lämmitys (maalämpö. lattialämmitys, takka)                             25100 e
 • lattiat + lattian alle tulevat eristykset yms                                 10000 e
 • kiintokalusteet + koneet                                                            25000 e

yhteensä                                                                                               243600 e

Autotalli                                                                                                   22000 e

Tähän päälle tulee tietenkin kaikki sisätyöt, eli portaat, sauna, laatoitukset, parketit, laminaatit, tapetit, maalit yms. Näistä vain laatoituksessa meillä oli palkollinen hommissa, eli työkustannukset jäivät aika minimiin. Mieheni toimi lisäksi keväällä mm. muurarin apupoikana, joka tarkoitti säästöjä palkkakustannuksissa. Lisäksi isäni on toiminut meillä sähkömiehenä, mikä on tarkoittanut merkittävää säästöä. Vastaava mestarimme arvioi, että omasta ja isäni työpanoksesta sekä ammattikoulupoikien avusta autotallin rakennuksessa johtuen olemme säästäneet kokonaiskustannuksissa varmaan lähes 50 000 e.

Pihatyöt meillä on vasta tasoitusasteella eli ensi keväänä ja kesänä palaa varmasti euro jos toinenkin pihaa laittaessamme.

Eli kallista tämä rakentaminen on, siitä ei pääse mihinkään. Olemme kuitenkin mielestämme saaneet sellaisen kodin, missä kaikki oleellinen on sitä mitä toivoimmekin. Missään ihan oleellisessa emme ole joutuneet tinkimään, mutta lähes joka asiaa olemme vertaillet ja miettineet mihin euroja kannattaa upottaa. Mm. pintatöihin euroja saisi uppoamaan aivan loputtomasti, mutta vertailemalla, kilpailuttamalla ja pienellä vaivalla olemme niissäkin aina onnistuneet löytämään vaihtoehdon sille kalleimmalle mahdolliselle. Sen ikävän puolen tosin huomasin, että aiemmin, kun remontoimme vanhaa taloa, pystyimme ostamaan tarjouksen eteen sattuessa paljon tavaraa ns. varastoon, koska meillä oli mm. iso autotalli jossa tavaraa pystyi varastoimaan. Nyt emme näin pystyneet tekemään, koska tavaralle ei ollut paikkaa. Onneksi hyvä sopimus paikallisen rautakauppiaan ja lvi-liikkeen kanssa takasivat suhteellisen hyvät alennukset ja toimivat kuljetukset.

Velkavankeuttahan tämä taas tietää vuosiksi eteenpäin, mutta uskomme tämän olevan sen arvoista.